BBC îi va plăti 715.000 dolari lui George Entwistle, după demisia sa

George Entwistle, care şi-a dat sâmbătă demisia din funcţia de director general al BBC, va primi de la compania pe care a condus-o suma de 715.000 de dolari, reprezentând salariul pe care ar fi trebuit să îl primească în primul său an de mandat.

Urmărește
188 afișări
Imaginea articolului BBC îi va plăti 715.000 dolari lui George Entwistle, după demisia sa

BBC îi va plăti 715.000 dolari lui George Entwistle, după demisia sa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

George Entwistle, directorul general al BBC, numit în această funcţie pe 5 iulie anul acesta, când l-a înlocuit pe Mark Thompson, a demisionat din funcţie după ce radiodifuzorul britanic a difuzat un program calificat drept "jurnalism de proastă calitate", după cum a informat duminică Reuters.

Entwistle s-a aflat la conducerea BBC doar 54 de zile, iar informaţia că va primi în urma demisiei sale suma de 715.000 de dolari (450.000 de lire sterline) - respectiv salariul pe care ar fi trebuit să îl primească în primul său an de mandat - a stârnit critici pe Twitter.

BBC Trust a confirmat informaţiile făcute publice de televiziunea concurentă ITV privind suma pe care o va primi George Entwistle în urma demisiei sale.

"Nu e rău să primeşti atâţia bani pentru doar 54 de zile de muncă", "De ce naiba primeşte Entwistle 450.000 de lire sterline pentru doar două luni de muncă", "450.000 de lire sterline este o sumă puţin exagerată" - sunt doar câteva dintre comentariile postate pe Twitter, după anunţul privind suma pe care George Entwistle o va primi în urma demisiei sale, potrivit hollywoodreporter.com.

Potrivit Reuters, BBC a fost deja ţinta unui puternic scandal în urma căruia i-a fost zdruncinată imaginea, atunci când au fost dezvăluite presei informaţii potrivit cărora un fost prezentator celebru al său, Jimmy Savile, era pedofil. Mai mult, gafele au continuat la BBC când, în cadrul unui program de ştiri de mare audienţă, "Newsnight", au fost difuzate declaraţii mincinoase cu privire la faptul că un fost politician de prim rang a abuzat sexual minori.

Radiodifuzorul britanic a prezentat scuze în mod public, vineri, prin reţelele sale de transmisie, dar sâmbătă seară, Entwistle a recunoscut, răspunzând la întrebările propriilor jurnalişti, că nu a ştiut nimic înainte despre ştirea care a fost difuzată în cadrul emisiunii "Newsnight", care mai fusese implicată într-un scandal asemănător în urmă cu câteva săptămâni.

În scrisoarea de demisie, Entwistle a subliniat că standardele jurnalistice ale filmului difuzat de "Newsnight" au periclitat prestigiul pe care BBC şi l-a construit în cei aproape 90 de ani de la înfiinţare.

"Ca director general al BBC, sunt în mod direct şi esenţial răspunzător de întregul conţinut difuzat, aşa că am decis că este o chestiune de onoare să mă retrag din funcţia pe care o deţin", a spus Entwistle.

Luna trecută, televiziunea rivală ITV dezvăluia faptul că Jimmy Savile, una dintre cele mai celebre personalităţi de televiziune ale anilor '60, '70, '80, a abuzat sexual mai multe minore, adesea în contexte legate de emisiuni ale postului BBC. În urma acestor informaţii, poliţia britanică a deschis o anchetă.

Ceea ce i s-a reproşat atunci lui George Entwistle, în calitate de director al radiodifuzorului britanic, a fost faptul că un răspuns oficial în acest sens a întârziat să apară, postul încercând să muşamalizeze cazul.

Dar situaţia a devenit mai critică pentru Entwistle vineri, când BBC a trebuit să prezinte scuze public şi să recunoască faptul că într-o emisiune "Newsnight" au fost prezentate informaţii mincinoase cu privire la un fost politician - identificat mai târziu pe internet ca fiind un apropiat al fostului premier britanic Margaret Thatcher -, despre care s-a spus că ar fi abuzat sexual minori.

În acest context, supus tirului întrebărilor propriilor jurnalişti, George Entwistle şi-a recunoscut maniera defectuoasă de a gestiona situaţiile critice care au ştirbit prestigiul BBC.

"Nu a dovedit că are capacitatea să controleze situaţia de la început (în problema Jimmy Savile, n.r.), iar interviul acordat în această dimineaţă (sâmbătă, n.r.), de la emisiunea 'Today', consider că i-a fost fatal pentru că exista un precedent", a spus Steve Hewlett, fost editor BBC, în prezent consultant media.

"Este vital ca încrederea publică şi credibilitatea acestei instituţii de interes naţional să fie restabilite. Este crucial ca BBC să facă ordine în propriul sistem pentru a se asigura că poate face ştiri de primă clasă şi programe de calitate", a declarat şi Maria Miller, secretar de stat pe probleme de cultură în Marea Britanie.

Pe 5 iulie anul acesta, George Entwistle a fost ales pentru a ocupa funcţia de director general al BBC de către membrii BBC Trust, board-ul care conduce compania şi este prezidat de Chris Patten.

Înainte de a prelua conducerea BBC, George Entwistle a condus BBC Vision.

În luna martie, Mark Thompson a anunţat că se va retrage în toamna acestui an din funcţia de director general al radiodifuzorului public britanic - BBC -, poziţie pe care o ocupa din mai 2004. Mark Thompson a mai spus atunci că a discutat cu Lord Patten, preşedintele BBC Trust, despre data plecării sale încă de anul trecut. Thompson a precizat că vrea ca succesorul său să aibă suficient timp la dispoziţie să se obişnuiască în noua poziţie înainte de următoarea revizuire a cartei BBC, care va avea loc înainte de sfârşitul anului 2016.

Thompson le-a mai spus angajaţilor că, în ultimii opt ani în care a fost director general al BBC, compania s-a confruntat cu o serie de crize, dar acum este mult mai puternică decât atunci când el a preluat conducerea ei, în 2004.

British Broadcasting Corporation (BBC) este radiodifuzorul public britanic, înfiinţat pe 1 ianuarie 1927. BBC este cel mai mare radiodifuzor din lume, cu aproximativ 23.000 de angajaţi. Corporaţia BBC deţine opt televiziuni, 54 de posturi de radio, unul dintre cel mai accesate site-uri din Europa şi un serviciu internaţional în 28 de limbi străine, de care beneficiază peste 150 de milioane de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici